Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

Lenovo Android 5.0 Launcher 3 faults


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 mjd420nova

mjd420nova

  • Members
  • 1,925 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Local time:05:13 PM

Posted 14 July 2018 - 08:34 PM

I have two Lenovo tab 20A10-70 tablets.  Identical with Android 5.0.  All of a sudden, both units develop a "Launcher 3 " error,  Tried clearing its cache but nothing helps and no apps will lanuch.  New to Android and need help.



BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 JohnC_21

JohnC_21

  • Members
  • 24,848 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Local time:08:13 PM

Posted 14 July 2018 - 08:54 PM

When you said you cleared cache I assume you meant wiping the cache partition.

 

There is a hard reset available on Android. The below link is for the A10 but I could only find a video for the A30 which should be the same steps. That video shows the wipe cache partition which I would do first if not done already. 

 

https://www.hardreset99.com/lenovo-hard-reset/lenovo-tab-2-a10-70-wifi-hard-reset-factory-reset-and-password-recovery/

https://www.youtube.com/watch?v=eGC8ZExobn0

Somewhat of a coincidence that both are having the same problem unless it was an update that caused the problem.



#3 britechguy

britechguy

    Been there, done that, got the T-shirt


  • Moderator
  • 9,893 posts
  • ONLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Staunton, VA
  • Local time:08:13 PM

Posted 15 July 2018 - 10:31 AM

Is there any data on them that you consider to be valuable/irreplaceable that you haven't backed up?

 

If not, I'd certainly consider flashing an updated version of Android to both of them.  This thread might prove helpful:

 

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-Android-based-Tablets-and/How-to-upgrade-Lenovo-Tab-2-A10-70F-to-Android-5-or-higher/td-p/3652615

 

or  https://a9droid.com/update-lenovo-tab-2-a10-70-on-android-marshmallow/

 

or https://forum.xda-developers.com/android/general/lenovo-tab-2-a10-70-mm-6-0-custom-roms-t3587177

 

and there are others.


Brian  AKA  Bri the Tech Guy (website in my user profile) - Windows 10 Home, 64-Bit, Version 1809, Build 17763 

Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our people need it sorely on these accounts.  Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of the earth all one's lifetime.

       ~ Mark Twain

 

 

 

              

 


#4 mjd420nova

mjd420nova
  • Topic Starter

  • Members
  • 1,925 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Local time:05:13 PM

Posted 16 July 2018 - 03:26 PM

Both units needed the Android 6.0 update after hard resets.  Wiped everything not moved to the SD cards.  Much faster platform now, will see how it works out as I never put any personal or financial info on them and just watch sports, movies or play games.



#5 F1Help

F1Help

  • Members
  • 150 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:England
  • Local time:02:13 AM

Posted 17 July 2018 - 03:25 PM

This issue is almost certainly caused by a recent buggy update to Google Play services - version 12.8.72.

More info here:
https://productforums.google.com/forum/#!topic/play/gDLDqOY20DM

My Lenovo Tab 2 A10-70F (running Android 5.0.1) has become very unstable since the update was automatically installed on Saturday.



#6 F1Help

F1Help

  • Members
  • 150 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:England
  • Local time:02:13 AM

Posted 23 July 2018 - 08:53 AM

I managed to fix this issue with my tablet.  These are the steps I took (it case it helps anyone else):

  1. Go to Settings -> Accounts -> Google -> Manage your Google Account.
  2. A blank white screen shows.
  3. Wait 3-4 minutes until regular display appears (I periodically tapped the screen to prevent the tablet going to sleep).
  4. Tablet now works fine again - no need to repeat this or do anything further!





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users