Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

CPU? Not sure


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Tom233

Tom233

  • Members
  • 6 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 08:24 AM

Hello, my name is Tom

http://speccy.piriform.com/results/Yai2vWQOPfT3GnmgjmQnoxu - here is my PC specs
 

 

Okay , let me explain then what happened , lately everything been fine , my pc was running ok , for example when I played league of legends I would have normal 100-140 fps.
Then randomly my monitor desktop would start flashing , turn off for a secound and turn back on , and everything was fine afterwards for rest of the day , when i wake up next day and turn on pc same thing would happen ( and it always happened a bit after turning on pc and playing) then few days later It would happen again , this time as soon as I turn on pc , except this time the monitor didnt turn back on after going off, I had to restart pc couple times and at some point it would work normal.

And this has been happening for last month or so , yesterday I found out that the GPU fan isn't working , so thought maybe thats the cause? I checked the heat on it (u can see it on the screenshots up there) and was surprised cause the GPU heat seems normal , but the CPU one isnt , even tho the CPU fan is strong and working correctly?

So that got me super confused , so the next day (today) as soon as I woke up I opened my computer and tried to clean the dust from it and stuff inside of it , I didnt re apply the thermal paste under the CPU fan cause it seemd like it was still there and was okay , so after doing everything and cleaning the computer I tried to boot it , but I had this monitor issue once again , this time it was diffrent , the LG logo would show and would start flickering , so I tried restarting the pc and switching cables etc etc , after one hour the pc turned normal and everything was fine , I turned on League of Legends and I noticed how much laggier everything is and couldn't understand why , It should be better after cleaning right?

My fps was down to 50-61 (and would randomly drop to 30-40) while my old fps used to be 100-140 , and no I havent changed anything in the game settings or anything , everything is still the same as it used to be , also I checked and my CPU usage would go up to 80%-90% while playing League (same while playing other games) so I looked up youtube video on how to fix CPU usage , and the guy in it told to go to task manager and "set affinitiy" for a program that is causign the high CPU and turn off half of the "CPUs" there for the program and it should fix it , and after I did it it seemd fine , the CPU in league was down to 50% or 40% , but the laggs and low fps was still exactly the same?

So here I am now writing this post , with no clue what else I could try!
even right now while writing this thread im lagigng cause i have 2 tabs open which isn't normal... right now the CPU is 94 C ( thats what the Speccy is showing)

I appreciate all the help , and will be checking this thread all the time to answer you guys as soon as I can , thanks!


Edited by hamluis, 15 June 2018 - 10:31 AM.
Moved from Win 7 to Internal Hardware - Hamluis.


BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 Tom233

Tom233
  • Topic Starter

  • Members
  • 6 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 09:11 AM

quick update, while playing WoW I just noticed the GPU raised all the way to 180 f and CPU usage was at 100% when I exited the game?
So it could be the GPU overheating causing the problems?



#3 mikey11

mikey11

  • Members
  • 1,509 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Psychiatric Ward @ Beelitz-Heilstatten Hospital, Beelitz, Germany
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 09:13 AM

CPU temp very high, although not sure if thats your problem,

 

i would take it apart and clean it out anyway, that should be step #1

 

clean the heat sink and fan on CPU and GPU...re-assemble

 

see if temps go down


Edited by mikey11, 15 June 2018 - 09:14 AM.


#4 Tom233

Tom233
  • Topic Starter

  • Members
  • 6 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 10:47 AM

I did it just now , and its still the same. I re applied the thermal paste and cleaned a bit , and turned back PC , played WoW for 5 min , and pc crashed ( screen went black and sound froze) restarted pc and played WoW again and right away noticed my fps drop low , it says that my CPU temp is 71 C right now and GPU 54 C but the CPU usage is at 50-40% just while writing this replay =/ so I dont understand what's wrong , also the GPU fan isnt working btw



#5 mikey11

mikey11

  • Members
  • 1,509 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Psychiatric Ward @ Beelitz-Heilstatten Hospital, Beelitz, Germany
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 11:01 AM

also the GPU fan isnt working btw

 

 

then that could be the problem right there



#6 Tom233

Tom233
  • Topic Starter

  • Members
  • 6 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 11:03 AM

not working GPU fan cause lags and high CPU usage? just asking cause I dont know



#7 Tom233

Tom233
  • Topic Starter

  • Members
  • 6 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 11:04 AM

my GPU temperature is normal tho and im still laggy , it's only 52 C



#8 mightywiz

mightywiz

  • Members
  • 836 posts
  • ONLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Local time:11:47 AM

Posted 15 June 2018 - 03:11 PM

when you did the thermal paste how much did you use?  was your fan working before you replaced the thermal paste?

 

you only need a small pea sized amount in the center of the chip then you put the fan on.  if you used way more then that you can cause issues.



#9 Tom233

Tom233
  • Topic Starter

  • Members
  • 6 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:47 PM

Posted 15 June 2018 - 05:09 PM

I used a decent ammount but not really much , and yes , the CPU fan is still working , its just the GPU fan not working



#10 donisonleague

donisonleague

  • Members
  • 147 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:47 PM

Posted 03 July 2018 - 09:13 AM

Depending on how is exactly the pc assembled, GPU fans could have some effects on CPU aswell but it's a bit too far stretched for me






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users