Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

Newbie in desperate need of help booting new system i built


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 GizmoX

GizmoX

  • Members
  • 1 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:09:12 AM

Posted 18 August 2017 - 08:33 AM

Hell guys! First Post. About 3 months ago I purchased the following sytem and assembled it.
1.Asus x99 Deluxe II
2.Intel I-7 6800k
Corsair vengeance LED 3200mhz c16 Ram 2x16gb
System worked fine but ended up damaging cpu socket when adding my liquid cooler kit.
I bought an MSI Gaming Pro Carbon And all was well working fine.
When I got my x99 back I swapped it back into computer to replace the MSI pro gaming board.
When booting I got 1 long beep 2 short beeps continuous and the 53 Q-Code. Will not boot. No screen no bios no nothing.
I tried everything conceivable to fix memory problem which was code 53.
I tried 1 dim at a time in each slot. Nothing.
I pressed memok button it was solid then blinking slowly. Nothing.
I cleard CMOS and disconnected power to psu overnight.
I Replaced the board for brand new x99 Deluxe ii and same exact problems. Beeps and Q-Code 53
I purchased asus rog strix x99 board and again nothing. Code 53.
I am beyond baffled here guys. Some questions.....
Can I boot with 1 dimm? If so does it matter what slot?
Do I need 2 or 4 dims in any special arrangement?
Do I need A harddrive plugged in in order to test if the 53 issue persists?
Can I test if the problem persists without Graphics Card Plugged in?
Can I test if problem persists without a CPU?
When I take the cpu out I just get 00 no beeps no leds nothing. Does that mean the problem IS NOT the CPU or could it still potentially for some reason be the CPU?
I assume it absoloutly must be RAM or CPU. Or at least I presume its one of those 2.
Q-Code 53 says its incompoatible memory but the memory worked fine when I first gopt my first Deluxe II and also I still get 53 incompatible memory when I try to test withoput any dimms installed.
Are there any potential issues that would cause it to appear that its a memory issue when in fact something else is causing the 53 memory issue?
Could it possibly be the CPU even though I get code 00 with it out?
Could it be a memory issue considering the DRAM led is not on?
Could a failed CPU cause the board to not recognize memory and throw code 53?
I'm really stumped guys and now I have 3 freakin expensive motherboards when I only need 1 I wasted so much money its not even funny.
What are the chances its the cpu, dram, gpu, motherboard, Storage Device, or PSU?
I'm really starting to think it must absoloutly be the CPU but that said why code 53 and why does the CPU led be unlit?
During post the CPU led then the DRAM led, then the GPU led light once quickly each as if its passing some sort of tests.
Someone please help me before I chuck $4000 Dollars worth of computer parts from a 4th story window.
Thank You!
-GizmoX-


BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 Drillingmachine

Drillingmachine

  • Members
  • 2,343 posts
  • ONLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Local time:07:12 PM

Posted 18 August 2017 - 08:53 AM

More information about that one?

 

System worked fine but ended up damaging cpu socket when adding my liquid cooler kit.

 

Also it was unclear why you just didn't use that MSI board that worked?

 

For questions:

Can I boot with 1 dimm? If so does it matter what slot? Yes, manual usually recommends what slot is "best"
Do I need 2 or 4 dims in any special arrangement? Check manual
Do I need A harddrive plugged in in order to test if the 53 issue persists? Probably not.
Can I test if the problem persists without Graphics Card Plugged in? No, you'll need GPU for working system
Can I test if problem persists without a CPU? No, system won't work without GPU
When I take the cpu out I just get 00 no beeps no leds nothing. Does that mean the problem IS NOT the CPU or could it still potentially for some reason be the CPU?: System just won't work without CPU so it's expected nothing happens
I assume it absoloutly must be RAM or CPU. Or at least I presume its one of those 2.: Power supply?
Q-Code 53 says its incompoatible memory but the memory worked fine when I first gopt my first Deluxe II and also I still get 53 incompatible memory when I try to test withoput any dimms installed.: Without DIMM's there surely is memory problem
Are there any potential issues that would cause it to appear that its a memory issue when in fact something else is causing the 53 memory issue?: Motherboard or PSU perhaps?
Could it possibly be the CPU even though I get code 00 with it out? Could be as memory controller is on CPU
Could it be a memory issue considering the DRAM led is not on? Yes.
Could a failed CPU cause the board to not recognize memory and throw code 53? Yes.
I'm really stumped guys and now I have 3 freakin expensive motherboards when I only need 1 I wasted so much money its not even funny.
What are the chances its the cpu, dram, gpu, motherboard, Storage Device, or PSU? Probably motherboard, CPU, memory or PSU. Others are not likely.
I'm really starting to think it must absoloutly be the CPU but that said why code 53 and why does the CPU led be unlit?: Memory controller is on CPU, so possibly CPU
During post the CPU led then the DRAM led, then the GPU led light once quickly each as if its passing some sort of tests: Sounds normal

 

Could you take pictures from CPU socket and CPU underside?


Edited by Drillingmachine, 18 August 2017 - 08:54 AM.


#3 MDD1963

MDD1963

  • Members
  • 699 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:01:12 AM

Posted 18 August 2017 - 08:53 PM

as the X99 supports quad channel, I'd expect the manual will likely specify 2nd and 4rth slots away from CPU on both sides...assuming you have 4 sticks, and assuming you wish to run quad channel access......

 

(Confirm with manual, of course...)


Asus Z270A Prime/7700K/32 GB DDR4-3200/GTX1060





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users