Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

Slow PC Performance, Hanging for a few seconds, sometimes longer


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 WatsonSSG

WatsonSSG

  • Members
  • 16 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:10:40 AM

Posted 29 September 2016 - 09:55 AM

Dear BleepingComputer

 

Recently I have been having some serious issues regarding PC performance. I noticed the issue first when i right clicked on my internet in the bottom of the screen and  it showed a see-through box for roughly 20 seconds, I then clicked around the screen and it showed up, the same has happened for file explorer folders. If i move my mouse and try and highlight something, the area I have highlighted will show up a good 10 seconds after and will not go away.

 

The most impoprtant problem for me, however, is loading my DAW Fruity Loops 10 as I need this software to produce music as I am a third year Music and Sound Technology student. Everything I do within the DAW takes a full 10 seconds to respond after any action and is unusable (The CPU bar at the top says it is running at 17%). Chrome and browsing the web however is incredibly quick and not representative of how the system is operating, and most programmes i seem to load run completely fine.

 

I have recently installed the new Windows 10 update and I am to believe that this is the cause of the issue but I am unsure on how to fix it.

 

Thanks,

 

WatsonSSG



BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 usasma

usasma

    Still visually handicapped (avatar is memory developed by my Dad


  • BSOD Kernel Dump Expert
  • 25,091 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Southeastern CT, USA
  • Local time:05:40 AM

Posted 29 September 2016 - 11:08 AM

Let's try looking at these 2 sets of reports:

Report Set #1)  Please run this report collecting tool (even though you may not be experiencing BSOD's) so that we can provide a complete analysis: (from the pinned topic at the top of the forum)   http://www.bleepingcomputer.com/forums/t/576314/blue-screen-of-death-bsod-posting-instructions-windows-10-81-8-7-vista/
FYI - I don't often use the Perfmon report, so if it doesn't work please just let me know.

NOTE:
Please zip up the (.ZIP) files - do not use .RAR or other compression utilities. 
.ZIP is the type file that can be uploaded to the forums.

Report Set #2)  Please do the following:
- open Event Viewer (run eventvwr.msc from the "Run" dialog)
- expand the Custom Views category (left click on the > next to the words "Custom Views")
- right click on the "Administrative Events" heading
- select "Save all Events in Custom View as..."
- save the file as Admin.evtx
- zip up the file (right click on it, select "Send to", select "Compressed (zipped) folder")
- upload it with your next post (if it's too big, then upload it to a free file-hosting service and post a link here).

FYI - If we're looking for Event ID 41 errors (unexplained shutdowns), there's more info on that here:  http://support.microsoft.com/kb/2028504

While waiting for a reply, please monitor your temps with this free utility: 

SpeedFan v. 4.5.1 and later (free from here:  http://www.almico.com/sfdownload.php ) can log temperatures in a CSV file:
You may not need to log temps - if uncertain, please ask.

To make it work (log the temps to a file) you have to do BOTH of the below:

1. Enable logging in general: Configure...Log...check "Enabled" then click on OK to save.

2. Enable logging for specific checks: Configure...Temperatures..left click on each sensor, then click on "Logged" at the bottom of the Window (for our purposes we want them all) then once you've selected "Logged" for all sensors, then click on OK to save.

The log will be located at C:\Program Files (x86)\SpeedFan

Naming: log files are named SFLogYYYYMMDD.csv, where YYYY is the year (four digits), MM is the month (2 digits, zero padded) and DD is the day (2 digits, zero padded). If a file already exists by that name, the file that already exists is renamed according to the following naming scheme: SFLogYYYYMMDD-CCCC.csv, where CCCC is a increasing number. The new file is then created with the standard file name scheme.

Notes: whenever you change the options related with logging, SpeedFan starts a new log file.

NOTE:You may want to turn logging off when we're done - as I don't know it's impact on performance or on the system.



 
My browser caused a flood of traffic, sio my IP address was banned. Hope to fix it soon. Will get back to posting as soon as Im able.

- John  (my website: http://www.carrona.org/ )**If you need a more detailed explanation, please ask for it. I have the Knack. **  If I haven't replied in 48 hours, please send me a message. My eye problems have recently increased and I'm having difficult reading posts. (23 Nov 2017)FYI - I am completely blind in the right eye and ~30% blind in the left eye.<p>If the eye problems get worse suddenly, I may not be able to respond.If that's the case and help is needed, please PM a staff member for assistance.

#3 WatsonSSG

WatsonSSG
  • Topic Starter

  • Members
  • 16 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:10:40 AM

Posted 29 September 2016 - 01:19 PM

Here are all the log files :)

Attached Files



#4 usasma

usasma

    Still visually handicapped (avatar is memory developed by my Dad


  • BSOD Kernel Dump Expert
  • 25,091 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Southeastern CT, USA
  • Local time:05:40 AM

Posted 30 September 2016 - 11:28 AM

Nothing real significant in the reports that I can see.

Try a clean boot to see if the problem clears up that way:  http://www.thewindowsclub.com/what-is-clean-boot-state-in-windows
If it does, then different troubleshooting steps are called for.
 


My browser caused a flood of traffic, sio my IP address was banned. Hope to fix it soon. Will get back to posting as soon as Im able.

- John  (my website: http://www.carrona.org/ )**If you need a more detailed explanation, please ask for it. I have the Knack. **  If I haven't replied in 48 hours, please send me a message. My eye problems have recently increased and I'm having difficult reading posts. (23 Nov 2017)FYI - I am completely blind in the right eye and ~30% blind in the left eye.<p>If the eye problems get worse suddenly, I may not be able to respond.If that's the case and help is needed, please PM a staff member for assistance.

#5 WatsonSSG

WatsonSSG
  • Topic Starter

  • Members
  • 16 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:10:40 AM

Posted 01 October 2016 - 10:20 AM

I seem to have fixed the issue

 

Ive cleared a lot of start-up programs and told them not to open on boot and since this, the laggy issue seems to have gone.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users