Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

after Power surge, computer stopped working. Replaced PSU, Mobo


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 scutofwump

scutofwump

  • Members
  • 1 posts
  • OFFLINE
  •  

Posted 09 March 2016 - 04:56 PM

After a power surge, a Gateway DX4200-09 with an upgraded processor stopped working. Due to limited funds, i bought a Used power supply and replaced it. I also bought a refurbished motherboard stock for the computer, and put it in. The computer turns on , fans on the motherboard spin, but the monitor displays nothing. The power supply fan is NOT spinning. Is this an indicator that the Power supply is bad? Power on the motherboard panel ( USB ports and etc., ) the components will "flicker" and then not work period, unless i tamper with the wire , unplug it replug it in. then it will flicker again. CDROM pulls in and out. Wiring all done correctly. Could this also be a processor problem? I am so aggravated


Edited by hamluis, 09 March 2016 - 06:06 PM.
Moved from Crashes/BSODs to Internal Hardware - Hamluis.


BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 the_patriot11

the_patriot11

    High Tech Redneck


  • BC Advisor
  • 6,755 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Wyoming USA
  • Local time:07:38 AM

Posted 09 March 2016 - 08:31 PM

[b]When a computer begins the boot process the motherboard initiates the start up of the PSU. Because of this it is difficult to determine whether the problem is with the motherboard or the PSU when a computer shows no signs of starting up. The purpose of the procedure is to determine if the problem is with the motherboard or the PSU. For safety purposes please follow the instructions step by step.[/b]

[b]This test is for ATX PSUs. Some manufacturers use non-ATX PSUs with 20/24 pin connectors that do not have the same pinout as a ATX PSU.[/b]
[color=#FF0000]
Caution:[/color] [b]This procedure will involve working with live 12VDC electrical potentials which if handled improperly may lead to electrical shock. Proper precautions should also be taken to prevent electrostatic discharges (ESDs) within the case of the computer. For safety purposes please follow the instructions step by step.
[/b]
First, shutdown your computer. Then unplug the power cable going into your computer.

Once you have opened the case, touch the metal of the case to discharge any static electricity.

The connector of the PSU which connects to the motherboard is readily recognizable by the number of wires in the bundle. To disconnect it you will need to press on the plastic clip to disengage it and then pull the connector up and away from the motherboard. Please take notice of the location of the locking tab and the notch on the socket of the motherboard, this will only connect one way as it is keyed. This wire bundle will have a memory of the way it has been installed and will want to bend back that direction, you may have to play around with it to find a position that the connector will stay in the same position while you run the test.

[IMG]http://i136.photobucket.com/albums/q193/garmanma/main24index.jpg[/IMG]
[size="1"]www.playtool.com[/size]

From the top left to right the pins are 13-24, the bottom from left to right are 1-12.


Please notice that there are PSUs with 24 pin and 20 pin connectors, the location of the green wire in the 24 pin connector is #16, and the green wire in the 20 pin connector is #14. If you look at the connector with socket side facing you and the clip on the top the number one pin will be on the bottom left corner. This makes the pin out for the 24 pin connector from left to right 13-24 on top, and 1-12 on the bottom. The pin out for the 20 pin connector from left to right is 11-20 on top , and 1-10 on the bottom. If you look at the connectors you notice that these are sockets that fit over the pins on the motherboard where the PSU cable attaches, this is where you will place the jumper. For a jumper you will need a piece of solid wire about the size of a paper clip (20-22 awg), preferably a wire with insulation. It will need to be large enough to fit firmly into the socket so that it will not need to be held in place while testing. You are at risk of electrical shock if you are holding the jumper when you power up the PSU. Insert one end of the jumper into the socket of the Green wire, and insert the other end into the socket of any Black wire.

Once the jumper is in place plug the cord back in. If the PSU is working properly the case fans, optical drives, hdds, and LEDs should power up and remain on. I would suggest that you not leave this connected any longer than is necessary for safety purposes.

To reconnect the 20/4 pin connector unplug the power cord, remove the jumper, and reconnect the connector. Take a moment at this time to make sure that nothing has been dislodged inside the case.


picard5.jpg

 

Primary system: Motherboard: ASUS M4A89GTD PRO/USB3, Processor: AMD Phenom II x4 945, Memory: 16 gigs of Patriot G2 DDR3 1600, Video: AMD Sapphire Nitro R9 380, Storage: 1 WD 500 gig HD, 1 Hitachi 500 gig HD, and Power supply: Coolermaster 750 watt, OS: Windows 10 64 bit. 

Media Center: Motherboard: Gigabyte mp61p-S3, Processor: AMD Athlon 64 x2 6000+, Memory: 6 gigs Patriot DDR2 800, Video: Gigabyte GeForce GT730, Storage: 500 gig Hitachi, PSU: Seasonic M1211 620W full modular, OS: Windows 10.

If I don't reply within 24 hours of your reply, feel free to send me a pm.


#3 mjd420nova

mjd420nova

  • Members
  • 1,676 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Local time:07:38 AM

Posted 10 March 2016 - 07:02 PM

Surges can do some strange things.  This however appears to have a short on the power supply, possibly an insulating washer on a standoff is missing.  Or the replacement MOBO has a trace just too close to a standoff and is shorting out.  Try assembling the unit outside the case.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users