Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

wrong dhcp default gateway and dns server


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 hansb1

hansb1

  • Members
  • 28 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:09:02 PM

Posted 29 September 2014 - 02:00 PM

I have a windows server 2012 DC which is DHCP server and DNS server.

It is connected with a windows 8 dhcp client.

The dhcp scope is 192.168.101.31-192.168.101.130

The ip adress of the dhcp server is 192.168.101.20,it has no gateway

The DNS option of the dhcp server is 192.168.101.20

The router option is 192.168.101.20

After adding the changes to the dhcp configuration I have stopped and started the dhcp service.

 

Below is ipconfig /all of the windows 8 client after booting.

You see the dhcp server is correct but the default gateway and the dns server are wrong.I don't know from where the ip address(192.168.101.11) comes.

ipconfig /renew doesn't help

 

C:\Users\Administrator>ipconfig /all

Windows IP Configuration

   Host Name . . . . . . . . . . . . : PFWS1
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . : PoliForma.nl
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
   DNS Suffix Search List. . . . . . : PoliForma.nl

Ethernet adapter Ethernet:

   Connection-specific DNS Suffix  . : PoliForma.nl
   Description . . . . . . . . . . . : Intel® PRO/1000 MT Desktop Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 08-00-27-7D-60-13
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.101.31(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : maandag 29 september 2014 18:19:54
   Lease Expires . . . . . . . . . . : zondag 5 oktober 2014 19:22:38
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.101.11
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.101.20
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.101.11
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.PoliForma.nl:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . : PoliForma.nl
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #4
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

C:\Users\Administrator>



BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 Wand3r3r

Wand3r3r

  • Members
  • 2,027 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:12:02 PM

Posted 29 September 2014 - 02:19 PM

It would appear you have misconfigured the dhcp server.

 

"The ip adress of the dhcp server is 192.168.101.20,it has no gateway"

Of course it has to have a gateway.  It's the server and the server has the gateway listed in its tcp/ip properties.

 

"The DNS option of the dhcp server is 192.168.101.20"

That would be correct if that is the AD servers ip address

 

"The router option is 192.168.101.20"

Hmm how can that be correct?  That is the same ip address as the server yet you make no mention of using the server as a router.

 

Lets see a ipconfig /all from the server as well as a print screen of the servers dhcp scope configuration for review .


Edited by Wand3r3r, 29 September 2014 - 03:48 PM.


#3 hansb1

hansb1
  • Topic Starter

  • Members
  • 28 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:09:02 PM

Posted 29 September 2014 - 03:20 PM

Thanks for your reply.
As you asked for a printscreen.I've looked again to the option configurations and I've seen my error.
It seems I've mistyped.I don't understand.

#4 Wand3r3r

Wand3r3r

  • Members
  • 2,027 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:12:02 PM

Posted 29 September 2014 - 03:50 PM

looking forward to the posts I have requested so you can be further helped






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users