Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

Startup Issues


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 binaryblackholes

binaryblackholes

  • Members
  • 1 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:06:07 PM

Posted 25 January 2013 - 09:52 PM

Hi,
I have a little experience fixing hardware issues. I currently have a problem with an eMachines t6426 that refuses to boot from the harddrive, or any periperal device. It wont even load the BIOS. I dont get anything on my monitor either. Nothing, no signal. I've been messing around, cleaning heatsinks, all that stuff. Nothing works. Is my motherboard toasted? I have a strong feeling that is the case. I guess if it won't load BIOS obviously it wont boot from anything, haha. Is there anything I could possibly do to get this thing up again?

A little background, my anti-virus software detected a trojan.Gen2 like 5 months ago, and it kept replicating. I got a lot of the files quarantined, but they cannot be deleted. Recently, within the past week, while running firefox a mouse click on any random hyperlink caused the system to power off. Happened a handful of times. But today, it happened and now the system won't even startup at all.

Edited by binaryblackholes, 25 January 2013 - 10:00 PM.


BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 dc3

dc3

    Bleeping Treehugger


  • Members
  • 30,810 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Sierra Foothills of Northern Ca.
  • Local time:03:07 PM

Posted 26 January 2013 - 12:06 PM

What happens when you press the power button, any lights, fans spinning, the hdd spins up?

If none of these are happening you could either have a problem with your PSU or the motherboard. When you press the power button on the case it shorts to header pins on the motherboard which turns on the PSU. To determine which of these it is you can try the technique below.

The purpose of this procedure is to bypass the motherboard to test the PSU.

When a computer begins the boot process the motherboard initiates the start up of the PSU. Because of this it is difficult to determine whether the problem is with the motherboard or the PSU when a computer shows no signs of starting up. The purpose of the procedure is to determine if the problem is with the motherboard or the PSU. For safety purposes please follow the instructions step by step.

This test is for ATX PSUs. Some manufacturers use non-ATX PSUs with 20/24 pin connectors that do not have the same pinout as a ATX PSU.

First, shutdown your computer. Then unplug the power cable going into your computer.

Once you have opened the case, touch the metal of the case to discharge any static electricity.

The connector of the PSU which connects to the motherboard is readily recognizable by the number of wires in the bundle. To disconnect it you will need to press on the plastic clip to disengage it and then pull the connector up and away from the motherboard. Please take notice of the location of the locking tab and the notch on the socket of the motherboard, this will only connect one way as it is keyed. This wire bundle will have a memory of the way it has been installed and will want to bend back that direction, you may have to play around with it to find a position that the connector will stay in the same position while you run the test.

Posted Image

From the top left to right the pins are 13-24, the bottom from left to right are 1-12.


Please notice that there are PSUs with 24 pin and 20 pin connectors, the location of the green wire in the 24 pin connector is #16, and the green wire in the 20 pin connector is #14. If you look at the connector with socket side facing you and the clip on the top the number one pin will be on the bottom left corner. This makes the pin out for the 24 pin connector from left to right 13-24 on top, and 1-12 on the bottom. The pin out for the 20 pin connector from left to right is 11-20 on top , and 1-10 on the bottom. If you look at the connectors you notice that these are sockets that fit over the pins on the motherboard where the PSU cable attaches, this is where you will place the jumper. For a jumper you will need a piece of solid wire about the size of a paper clip (20-22 awg), preferably a wire with insulation. It will need to be large enough to fit firmly into the socket so that it will not need to be held in place while testing. You are at risk of electrical shock if you are holding the jumper when you power up the PSU. Insert one end of the jumper into the socket of the Green wire, and insert the other end into the socket of any Black wire.

Once the jumper is in place plug the cord back in. If the PSU is working properly the case fans, optical drives, hdds, and LEDs should power up and remain on. I would suggest that you not leave this connected any longer than is necessary for safety purposes.

To reconnect the 20/4 pin connector unplug the power cord, remove the jumper, and reconnect the connector. Take a moment at this time to make sure that nothing has been dislodged inside the case.

Family and loved ones will always be a priority in my daily life.  You never know when one will leave you.

 

 

 

 





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users