Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

Failed USB controller?


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 bilbobaggins

bilbobaggins

  • Members
  • 9 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:12:27 AM

Posted 14 March 2011 - 08:36 PM

My Win7 Pro SP1 has failed today to communicate a 'Print' task to my Canon Pixma MP150 printer. I have turned 'off/on' and rebooted, several times, to no effect. The machine is a standard Dell Dim E520.

I can confirm the printer functions normally (Scan, using its control buttons, but cannot transmit a file to print from the PC. Pop-up info box from notification area - "USB device not recognised. One of the USB devices atttached to this computer has malfunctioned, and Windows does not recognise it. For assistance solving ths problem, click this message."
"The location of the device is shown in bold type..
(Diagram) USB Root Hub (6 ports) Unused Port; USB Mass Storage Device; 3 x Unused Ports; Unknown Device ( Canon Printer ? There's nothing else attached)

Delving into Control Panel.....Devices and Printers... and R/clicking on the relevant ( default ) printer icon produces an info box 'Unknown Device Properties'

Unknown device
Device type: Universal Serial Bus controllers
Mnaufacturer: (Standard USB Host Controller)
Location: Port_#0006.Hb_#0007

Device status
'Windows has stopped this device because it has reported problems ( Code 43)"

I've downloaded/tried 'Mats_Run.devices.exe' from Microsoft Automated Troubleshooting Services, to no effect


So, is it the printer itself? The USB controller? The USB lead and/or physical connector into the printer....?

BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 killerx525

killerx525

    Bleepin' Aussie


  • Members
  • 7,220 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Melbourne, Australia
  • Local time:11:27 AM

Posted 15 March 2011 - 12:10 AM

Try this.

>Michael 
System1: CPU- Intel Core i7-5820K @ 4.4GHz, CPU Cooler- Noctua NH-D14, RAM- G.Skill Ripjaws 16GB Kit(4Gx4) DDR3 2133MHz, SSD/HDD- Samsung 850 EVO 250GB/Western Digital Caviar Black 1TB/Seagate Barracuada 3TB, GPU- 2x EVGA GTX980 Superclocked @1360/MHz1900MHz, Motherboard- Asus X99 Deluxe, Case- Custom Mac G5, PSU- EVGA P2-1000W, Soundcard- Realtek High Definition Audio, OS- Windows 10 Pro 64-Bit
Games: APB: Reloaded, Hours played: 3100+  System2: Late 2011 Macbook Pro 15inch   OFw63FY.png


#3 hamluis

hamluis

    Moderator


  • Moderator
  • 55,874 posts
  • ONLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Killeen, TX
  • Local time:07:27 PM

Posted 16 March 2011 - 10:12 AM

I'd switch the ports tried...to see if it's a USB controller/hub issue.

If same thing regardless of port, I would uninstall the USB controllers (only the controllers) and then reboot.

Louis

#4 killerx525

killerx525

    Bleepin' Aussie


  • Members
  • 7,220 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Melbourne, Australia
  • Local time:11:27 AM

Posted 17 March 2011 - 12:27 AM

I'd switch the ports tried...to see if it's a USB controller/hub issue.

If same thing regardless of port, I would uninstall the USB controllers (only the controllers) and then reboot.

Louis

That might work too :)

Edited by killerx525, 17 March 2011 - 12:27 AM.

>Michael 
System1: CPU- Intel Core i7-5820K @ 4.4GHz, CPU Cooler- Noctua NH-D14, RAM- G.Skill Ripjaws 16GB Kit(4Gx4) DDR3 2133MHz, SSD/HDD- Samsung 850 EVO 250GB/Western Digital Caviar Black 1TB/Seagate Barracuada 3TB, GPU- 2x EVGA GTX980 Superclocked @1360/MHz1900MHz, Motherboard- Asus X99 Deluxe, Case- Custom Mac G5, PSU- EVGA P2-1000W, Soundcard- Realtek High Definition Audio, OS- Windows 10 Pro 64-Bit
Games: APB: Reloaded, Hours played: 3100+  System2: Late 2011 Macbook Pro 15inch   OFw63FY.png





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users