Jump to content


 


Register a free account to unlock additional features at BleepingComputer.com
Welcome to BleepingComputer, a free community where people like yourself come together to discuss and learn how to use their computers. Using the site is easy and fun. As a guest, you can browse and view the various discussions in the forums, but can not create a new topic or reply to an existing one unless you are logged in. Other benefits of registering an account are subscribing to topics and forums, creating a blog, and having no ads shown anywhere on the site.


Click here to Register a free account now! or read our Welcome Guide to learn how to use this site.

Photo

AMLI: ACPI BIOS is attempting to write to an illegal IO port address


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 lfrye

lfrye

  • Members
  • 1 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Local time:08:11 AM

Posted 09 June 2010 - 11:04 AM

Hello everyone! I'm new to this site and am hoping I will learn a lot from your experience. My computer OS Win XP SP3. For some time now when I boot up it takes forever for applications to load in order to open anything. If I attempt to open anything it freezes so I wait until she settles down. I've found on boot up I receive 2 errors in the event log: Event ID: 4 and 5. AMLI: ACPI BIOS is attempting to read from an illegal IO port address (0x4d1), which lies in the 0x4d0 - 0x4d1 protected address range. This could lead to system instability. Everything I've read points to updating BIOS and that's why I'm here. Any help would be appreciated! :thumbsup:

BC AdBot (Login to Remove)

 


#2 hamluis

hamluis

    Moderator


  • Moderator
  • 56,131 posts
  • OFFLINE
  •  
  • Gender:Male
  • Location:Killeen, TX
  • Local time:08:11 AM

Posted 09 June 2010 - 11:53 AM

I assume that you read the following, http://support.microsoft.com/default.aspx?...p;Product=winxp.

Before I ever consider a BIOS update (haven't done one since Windows 98), I would replace the CMOS battery (less than $5 item) on the system. The reason I would do this is that the CMOS battery is a known element which, when failing, can make the BIOS/system behave strangely.

I'm curious as to what manufacturer and model apply to this system.

<<For some time now...>>

How long is that? Has this system ever run smoothly? Why have you ignored this until now?

Louis




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users